Srpski

proizvodi

Kukuruz šećerac

Kukuruz je dobar izvor vitamina B grupe: vitamina B1 i pantotenske kiseline neophodnih za proizvodnju energije. Uz to, budući da vitamin B1 učestvuje u sintezi neurotransmitera acetilkolina zaduženog za dobro pamćenje, on ima važnu ulogu u pravilnom radu mozga. Kukuruz sadrži i još jedan vitamin iz B grupe - folnu kiselinu. Adekvatan unos folne kiseline je posebno bitan za žene reproduktivne dobi koje su začele ili to tek nameravaju, jer deficit folne kiseline uzrokuje malformacije fetusa. Osim toga, folna kiselina pomaže smanjenju nivoa omocisteina, rizičnog činioca za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Paprika

Paprika je jedan od najboljih izvora vitamina C, sadržaj mu je cak 4 puta veci nego pomorandže. Ovaj vitamin pokazuje znacajno antioksidativno dejstvo i pomaže pri apsorpciji gvoža, a vrlo je bitan organizmu za vreme prehlada i virusa. Crvena paprika predstavlja ujedno i dobar izvor vitamina B1, B2 i B6 te vitamina E i prehrambenih vlakana. Vitamin A prisutan je u obliku provitamina, beta-karotena, koji se u organizmu prema potrebi pretvara u vitamin A, a predstavlja esencijalan faktor za normalno funkcionisanje mrežnjace oka. Beta-karoten takođe štiti od štetnog delovanja suncevih zraka na kožu, a posebno je koristan pri cestom izlaganju UV zracima leti.

Kupina

Kupine su veoma ukusno i lekovito divlje voce, tamno ljubicaste boje, bobicastog oblika, beru se obicno tek krajem leta na obroncima suma, uz ograde, putice i slicno. Pored toga sto su odlican sastojak za poslastice mogu nam pruziti i velike zdravstvene koristi od poboljsanja varenja do suzbijanja nastanka i sirenja raka.

Višnja

Višnje su voće u kojem maksimalno treba uživati i to ne samo za vreme sezone već i tokom cele godine. Naime, višnje su potpuno bezbedne za konzumiranje u neograničenim količinama čak i za dijebetičare, dok su lekovita svojstva ovog aromatičnog voća zaista na zavidnom nivou. Višnje su izvrstan izvor beta-karotena (provitamin vitamina A). Tačnije, one sadrže 19 puta više beta-karotena od borovnice. Ovaj provitamin deluje kao antioksidans, podstiče imunitet, ima povoljan uticaj na kožu i oči, pruža zaštitu od UV-zračenja i kancerogenih materija.

Trešnja

Trešnje sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visoki procenat vode. Istraživanja su pokazala da povećan unos vode u organizmu povećava nivo energije i pomaže ubrzanju metabolizma. Mnogi ljudi koriste prednosti konzumiranja voća bogatog vodom poput trešanja za mršavljenje. Kao i većina voća, trešnje imaju mnogo kalijuma, a malo natrijuma, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma.

Jagoda

Mnoga istraživanja upućuju na to da su jagode izvor korisnih sastojaka u borbi protiv raka, kardiovaskularnih bolesti, slabljenja imunološkog sistema i neuroloških poremecaja. Ovi i mnogi drugi poremećaji povezani su sa štetnom oksidacijom nukleinskih kiselina, lipida i proteina. Antioksidansi su spojevi koji neutraliziraju štetne slobodne radikale i na taj način smanjuju rizik od pojave različitih bolesti.

Malina

Malina je u svim razvijenim zemljama sveta visoko cenjena biljka, prvo zbog neodoljivog izgleda, ukusa i mirisa a zatim i zbog svojih lekovitih svojstava. Ovo bobičasto voće je tako slatko a ima tako malo kalorija što je već dovoljan razlog da maksimalno uživamo u njemu. Jedna porcija malina od 150g broji manje od 60 kcal i manje od 10g ugljenih hidrata.

Brokoli

Energetska vrednost sveže brokule iznosi samo 34 kcal na 100 g. U 100 grama sveže brokule nalazi se 89 posto vode, 0,37 g masti, 2,8 g belančevina, 6,6 g ugljenohidrata, 1,7 g šecera i 2,6 g dijetalnih vlakana. Uz makronutrijente, brokula je veoma vredan izvor vitamina i minerala - vitamina C, provitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora i kalijuma.

Zdravo smrznuto povrće

Većina potrošača smatra da povrće zamrzavanjem gubi veliki deo hranljivih vrednosti i da ga zato treba izbegavati. Međutim, metodom trenutnog dubokog zamrzavanja, hranljiva vrednost proizvoda u potpunosti ostaje očuvana a zamrznuto povrće zadržava vrhunski kvalitet. Put od ubranog do zamrznutog povrča sastoji se od niza kontrolisanih koraka od kojih svaki ima za cilj maksimalno očuvanje kvaliteta povrća. Branje se vrši na vrhuncu zrelosti i svežine. Sledi sortiranje, čišćenje i blanširanje povrća - kratkotrajno uranjanje u kipuću vodu, što predstavlja ključan korak u pripremi povrća za duboko zamrzavanje jer sprečava nepoželjne promene u kvalitetu i nutritivnoj vrednosti.

Grašak

Brzo smrznuti mladi grašak pakovan odličan je izbor za sve koji žele brz a kvalitetan, ukusan i zdrav obrok. Zrna mladog i slatkog graška prethodno su termički obrađena, tako da je potrebno samo 15 do 20 minuta za njegovu pripremu. Brzo zamrznuti grašak možete pripremiti kao varivo, prilog uz jela od mesa ili pirinač, a takođe njime obogatiti ukus supe, ili raznih priloga.

Šargarepa

Povrće koje sadrži najviše karotina (koji joj i daje narandžastu boju) od bilo kojeg drugog povrća. A karotin je supstanca iz koje se razvija vitamin A. Što je šargarepa narandžastija, to je udeo karotina u njoj veći. Pored njega, u šargarepi se nalaze još i vitamini grupe B, D i E. Osim toga, šargarepa obiluje mineralnim sastojcima, pa se upravo zato preporučuje bebama, deci, rekonvalescentima, trudnicama i starijim osobama. Izrazito je lako svarljiva, kuvana ili dinstana naravno, dok je od sirove šargarepe najbolje uzimati sok koji pomešan npr sa limunovim sokom može biti vrlo ukusan i osvežavajući. Mnoštvo je lekovitih svojstava šargarepe.